Снимка: Булфото

Официалният договор за консултантски услуги относно проекта АЕЦ Белене, вкл. определяне на крайната му цена, ще бъде подписан днес с британската банка HSBC, потвърдиха за Investor.bg от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От българска страна документът ще бъде подписан от ръководството на Български енергиен холдинг (БЕХ), уточниха от министерството.

Премиерът Бойко Борисов съобщи миналата седмица, че се очаква в близките дни въпросният договор да бъде подписан, като подписването се е забавило.

Всъщност, британската банка беше избрана за консултант още през ноември миналата година и не е ясно защо бяха необходими четири месеца, за да се стигне до подписване на официалния документ и съответно стартиране работата на консултантите.

В момента експертите от HSBC, които ще извършват разчетите и ще подготвят доклада относно АЕЦ Белене, се намират в Лондон, но се очаква по време на периода на проучването да пребивават и в София.

Предвижданията са докладът по проекта да бъде готов за около два месеца, като се има предвид подписаното миналата седмица Допълнение 12 по основния договор за АЕЦ Белене, предвиждащо окончателният договор да е съгласуван за този период.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase