Джулиан Асандж пристига в съда в Лондон. Снимка: Ройтерс

Съдът в Лондон разреши екстрадирането на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж в Швеция, където той е обвинен в сексуални престъпления, съобщи ВВС.

"Постановявам, че господин Асандж подлежи на екстрадиция в Швеция", заяви съдията Хауърс Ридъл.

Шведската прокуратура планира да разпита Асандж, който е обвинен от две гражданки на Швеция в сексуален тормоз и дори изнасилване по време на краткото му посещение в тази страна миналата година.

По думите на съдията „няма никакви основания да се смята, че /при издаването на заповедта за арест/ е била допусната грешка“.

Адвокатите на Асандж вече заявиха, че ще обжалват решението за екстрадиране. Съгласно закона те разполагат с една седмица да направят това.

Асандж беше арестуван във Великобритания през декември съгласно европейска заповед, издадена в Швеция. Повод за задържането му са показанията на двете жени, които обвиняват 39-годишния австралиец в сексуални престъпления.

Самият Асандж заяви, че разследването в Швеция е политически мотивирано. Той отхвърля обвиненията и те все още официално не са му повдигнати.

Адвокатът Клеър Монтгомъри, която представлява шведските власти пред съда, твърди, че Асандж е насилил пострадалите жени, макар че се е познавал с тях, така че обвиненията срещу него биха имали съдебна перспектива и в Англия.

Първото от двете съдебни заседания за обсъждане по същество на шведското искане за екстрадиране на Асандж се състоя в началото на февруари.

По време на гледането на делото за екстрадиция основателят на WikiLeaks беше освободен под гаранция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase