Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Все по-малко остават хората, които настояват да продължат с демонстрациите в египетската столица Кайро. Мнозинството повярва на уверенията на Висшия военен съвет, че настоящата конституция ще бъде суспендирана, парламентът ще бъде разпуснат и до 6 месеца ще има предсрочни избори.

Няколко дузини протестиращи не са склонни да се доверят на обещанията за промяна, въпреки оттеглянето на Хосни Мубарак, и продължават да са на станалия емблема на народния бунт централен площад „Тахрир”. Дори се оплакват, че армията ги принуждава да напуснат чрез заплахи с арест.

Общата картина обаче е изнасяне на тълпите, премахване на барикадите и палатковите лагери и почистване на боклуците, събрали се на мястото в последните три седмици. В крайна сметка основните цели (оставка на Мубарак, задвижване на конституционни реформи и т.н.), поставени по време на бунта, бяха постигнати.

Пред поелия властта в държавата Висш военен съвет се появяват нови препятствия в опита да се възстанови нормалния начин на живот. Най – голямата заплаха идва от задаващите се масови стачки в различни отрасли.

Армейското управление призовава хората да се върнат работа, за да се вдигне египетската икономика на крака, но банките ще останат затворени и днес заради стачни действия.

Работниците в цялата страна са вдъхновени от успеха на протеста срещу Мубарак и се насочват към ръководствата на редица предприятия. Шефовете са обвинявани, че държат заплатите на служителите на изключително ниски нива, трупайки огромни печалби на работническия гръб.

Предвид опасността от вълна от стачни действия военните са предприели неофициална акция по усмиряване на профсъюзите, твърдят местни медии. Засега е ясно, че днес в Египет е неработен ден, а утре е официалният празник по случай „Раждането на пророка”. За вдругиден още не се знае.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase