Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов, който доскоро твърдеше, че не може да се меси в кадровата политика на премиера Бойко Борисов, днес поиска да бъдат сменени близо половината му министри.

Причината е, че единственото, което правителството на ГЕРБ произвеждало, било само скандали. Толкова много, че и от ДСБ вече трудно се ориентирали в изработването на политическа позиция по тях.

Но Командира измисли име на ситуацията – „Вкалинчихме се”. Само през последната седмица управлението произвело 19 големи скандала, според статистиката на тъмносините.

„Последният ход на министър-председателя наистина е да направи радикална промяна в кабинета, за да покаже, че това, което се случва, не се дължи на лошо лидерство. Не на невъзможност да зададе дневен ред на страната, а се дължи на лоши изпълнители, които опорочават зададения от него дневен ред и го превръщат в скандали”, хвърли ръкавицата Костов.

На въпрос кой трябва да си ходи, Командира започна да изброява конкретни имена и политики.

„Ами, много трябва да си ходят. Вежди Рашидов трябва да си ходи заради скандала с Мишел Бонев и изобщо заради политиката срещу българската култура и кино. Трябва да си ходи и областният управител на Пловдив, който инструктира хората как да подправят изборни резултати. Трябва да си ходи и транспортният министър, защото как може да се сблъскат два кораба пред Емине. Това не може да е само по вина на капитаните”.

Костов отново повтори, че трябва да си ходи министърът на културата, но явно атакувайки вече образователния Сергей Игнатов заради всички проблеми с „висшите училища и БАН”.

Другият отстрелян министър, ако Командира беше на власт, щеше да е земеделският Мирослав Найденов, защото е предложил „това момиче с година и половина стаж да оглави най-крупната банка, наречена фонд „Земеделие”. Тази – Калинка”.

Тук Костов се спря и попита дали да продължава. След като получи насърчение от журналистите, го направи.

„Трябва да си ходи новият министър на здравеопазването, защото това, което се случва в Горна Оряховица – това е пълна парализа на институциите, които са отговорни за здравето на хората”.

И още „какво е това здравеопазване, в което министърът на вътрешните работи решава кой случай какъв е. Това е пълна парализа”.

Тук Иван Костов пак попита дали да продължава и отново продължи с атака към социалния министър

„Коледна добавка няма да получат българските пенсионери. Защо толкова пристрастно го казвам, защото е въведено от нас. 13 години никой не посегна на това нещо”.

След това Командира подхвана пътищата – проблемите с калта по Южната дъга на околовръстното и пътя за Гърция. „Къде е министърът на регионалното развитие и благоустройството, къде е министърът на транспорта?”, добави още двама в списъка Костов.

„Ако иска нещо да направи и ако иска да покаже, че не се дължи на липсата на лидерство – радикални промени в кабинета, защото за тази седмица тези са се орезилили. Другата седмица – други”, допълни Иван Костов.

Според него е въведена „тоталитарната практика” всички да бъдат оплювани. „И отгоре кой е добрият”, зададе реторичен въпрос Командира. „Това не е държава, това наистина е хаос”, каза той.

Лидерът на ДСБ тъкмо се беше ориентирал към приключване, когато го попитаха дали вътрешният министър Цветан Цветанов е по-малко виновен от останалите. Костов се върна още седмица назад – обвиненията на Цветанов към бившия главен прокурор, които не довели до нищо.

„Може ли така да говори един министър? Може ли така да се принизява институцията? Това е отчаян милиционерски натиск. Отчаян, вече наистина съвсем отчаян”.

Така, в критиката си по конкретни ресори и в отговор на въпроса „кой да си ходи”, Костов засегна 9 министри и един областен управител, а всички министри в кабинета Борисов са 17.

Въпреки това – тъмносините все още твърдят, че не са опозиция на ГЕРБ, но щели да станат, ако управляващите реализират „предателския” проект АЕЦ „Белене”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase