Снимка: БГНЕС
fallback

Руският газов гигант „Газпром” ще поднови доставките си на газ за Европа през територията на Украйна днес в 10,00 часа московско време (9 часа българско).

По-рано премиерът на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че Газпром е подновил подаването на газ за европейските страни през територията на Украйна в 4,00 московко време.

„Посетихме контролния пост в седалището на руската компания”, каза тя, малко преди да излети за Киев след визитата си в Москва, където подписа споразумения, които трябва да сложат край на спора за газа.

По силата на тези споразумения Русия ще продава своя газ на Украйна по тарифа "на базата на европейската формула", но с отстъпка от 20% за тази година, докато тарифата за транзита през Украйна остава на нивото, фиксирано за 2008 г. (1,7 долара за 1000 куб. м на 100 км).

Москва прекъсна захранването на Украйна на 1 януари заради конфликт за цената на газа и закъснели плащания.

Русия окончателно спря доставките за газ към Европа на 7 януари, обвинявайки Украйна, през чиято територия преминава транзитно газът, че "краде" от количествата, преминаващи през тръбите.

Необходими са между 24 и 72 часа от момента, когато бъдат отворени крановете за подаване на газ, за да се види, че руският газ отново стига до местоназначението си.

Всичко за кризата с газа


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

само чакам времето

преди 15 години

Не спорете,всичко което не може да се хване, и е невидимо, е женско.като мисълта-като започне да те тресе от мислене,се втечнява,и можеш след подобаваща обработка,да свърши някаква работа.

61

рязан читак

преди 15 години

Пиебалгс: Няма доказателства, че Украйна е крала газ20.01.2009Европейският съюз не откри доказателства в подкрепа на руските обвинения, че по време на газовата криза Украйна е крадяла руски газ, предназначен за европейските клиенти, заяви днес еврокомисарят по енергията Андрис Пиебалгс, предаде АФП.Нямам доказателство Украйна да е вземала газ без разрешение за това, посочи Пиебалгс на съвместна пресконференция в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко. Той изрази задоволство от подновяването на транзита на руски газ през Украйна за Европа и го окачестви като огромна крачка напред. Еврокомисарят подчерта, че това е станало възможно благодарение на глобалния 10-годишен договор между Руската федерация и Украйна. /БГНЕС /БГНЕС

60

дружба

преди 15 години

чакайте, моля! вашата дискусия е само от емоции а не от фактите. има технология на транспорт за газът. налягане - то е главно във търба. транзитьор - както затворник, към него е трябване само на транзит. но кога обем на газът е 70 - 90 млн. кубиков - то е малко за търба на 3000 км. нещто не разбирате? русия да поставяха на украиската търба 15-16 януари само по 80 кубики. и казваха ви, че украина да спряха газът. какъв газът? кога само за транспорт трябваме технически газ 21 млн кубики деннонощно? няма на возможност за транзит обем 80 млн. всеки ден за стабилност трябва 320 - 350 млн кубики, какво казвате? технология за търба има още от ссср, там за пълното променаване трябва налягане само 300 млн на ден, а 70 - 80. какво искали вие сте? украина ли е виновна? то е физика за 6 клас. аз съм не знам български и за ме е много трудно се обясняване на технически думи за ви, но всички аргументи за блокране от украина е примитив. има технология на транзитът и трябване на налягане във търба. русия показаха за ви *** както и на всичка европа, а вие сте мислите че то беше украина. ние сме нямам газ!!! ние сме само транзитьор! виждате ли разница? имате ли пилкосмоктач? 1500кВт? 2000кВт? добре. а какъво състояние ще бъде на ваша къштата с пилкосмоктач коят има мощност само 100 кВт? такъво е и в търба. няма налягане във търба - няма транзитът. изход: украина нямала на возможност от 1 до 20 януари на преминаване. давваха ли русия газ? да! но какъв обем? 70-80 кубики? до къде се преминава той? до границата с романия? (включвам с технически обем) ?!не вярвате си на информационни провокации.

fallback