Министър-председателят Сергей Станишев проведе днес телефонен разговор с гръцкия си колега Костас Караманлис, в който бяха обсъдени бъдещите доставки на природен газ от Гърция за България, съобщи правителствената пресслужба.

Постигнато е единодушие, че е възможно това да се случи в близките дни. Съвпада и оценката на двамата премиери за възможните количества природен газ, които ще бъдат подавани – около 2 млн. куб. м газ дневно.

Гръцкият министър-председател е съобщил, че е получил гаранции от гръцката газова компания “Депа” за липсата на технологични проблеми за осъществяването на доставките.

Той е разпоредил на компанията да извърши цялата технологична организация за подаване на необходимите количества природен газ за България.

Обсъден е и проектът за изграждането на газовата връзка между Димитровград и Комотини.

Премиерът Караманлис е бил категоричен, че Гърция ще подкрепи искането на България този проект да получи приоритетно финансиране от Европейския съюз.

В следващите часове предстоят разговори на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с министъра на развитието на Гърция Костас Хадзидакис за уточняване на всички параметри.
 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase