Европейският съюз смята, че кризата с газа между Русия и Украйна ще има сериозни икономически и политически последствия за двете страни, заяви чешкото председателство на съюза, цитирано от АФП.

Посланиците на европейските страни се срещнаха с чешкото председателство и изразиха становище, че настоящата ситуация е пагубна за доверието в надеждността на Русия и Украйна съответно като доставчик и страна, осигуряваща транзита на енергийни продукти, посочи в изявление председателството.

Двайсет и седемте смятат, че ситуацията ще има сериозни финансови, икономически и политически последици за Москва и Киев, се допълва в изявлението.

Вчера Украйна заяви, че е готова безплатно да доставя руски газ за Европа до сключването на съответен договор, но за това било необходимо Русия да постави газ в транзитната тръбопроводна система.

Това е заявил украинският президент Виктор Юшченко на срещата си в Лондон с премиера на Великобритания Гордън Браун, каза говорителка на украинския президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Вижте още

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase