МВР е установило лицето, подало сигнала за подготвян взрив по време на вчерашния протест пред Народното събрание, съобщиха от ведомството.

Информацията за активирането на самоделно взривно устройство по време на вчерашните протестни действия пред Народното събрание е постъпила от авторитетна международна организация, която работи от няколко години с правоохранителните органи в ЕС и в частност с МВР.

Сигналът е получен на горещата линия на тази международна мрежа, която преценява, че има риск за живота и здравето на много хора, и го препраща към горещата линия на МВР, уточняват от ведомството.

Служителите от сектор "Компютърни престъпления" са започнали незабавни действия по установяването на източника на сигнала и изясняването на достоверността му.

Проведен е разговор с 21-годишния Р. Б. от София, който е споделил, че е получил лично съобщение от интернет потребител на сайт, в който се е обсъждала подготовката на протестните действия.

Всичко това се е случило часове преди началото на протестните действия и съвпада с шествията, предхождащи митинга пред парламента, добавят  от МВР.

При проверката на лица, за които се предполага, че са част от екстремистки групи, органите на реда задържат 15-годишен младеж, у когото са открити две самоделни взривни устройства, чиито съставки са идентични с посочените в сигнала, както и голяма бутилка амониева селитра, чрез която те могат да бъдат активирани.

При претърсването в дома на задържания са открити ръководства за изготвянето на самоделни взривни устройства, изтеглени от интернет, учебни ръчни гранати, химически вещества и други материали за изработването на самоделни бомби.

При огледа на персоналния му компютър е установено, че лицето е посещавало и участвало във форуми, в които са обсъждани действията при предстоящия протест.

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase