Русия възобнови доставките на газ за Европа, след като бе постигнато споразумение за мониторинг на транзита на руско синьо гориво между Украйна и Русия с посредничеството на ЕС, съобщи руският газов монополист "Газпром", цитиран от ДПА.

В 9,46 ч. българско време газът е преминал границата на Руската федерация.

В "Булгаргаз" е получено потвърждение от Балканския диспечерски център, че в станцията "Суджа" на руско-украинската граница е започнало подаването на руски газ.

Подаваното количество е 3 млн. куб. метра в час. Количествата се насочват в южното направление на газопреносната мрежа, тоест за Балканския полуостров.

Дежурните екипи на "Овергаз" на пункта в Исакча, Румъния, на границата с Украйна, изчислиха, че до 17-20 часа газът ще е в България, ако няма технологични пречки.

Синьото гориво се движи в тръбата с максимална скорост от 90 километра в час. Разпределителната мрежа на "Овергаз" е в пълна изправност и скоро ще заработи с пълния си капацитет.

"Укртрансгаз" е получил факс от „Газпром“ за началото на пробното транспортиране на газ от 10,00 ч. московско (9,00 ч. българско) време, заявиха за ИТАР-ТАСС от компанията.

"Това е само част от необходимия обем, пробна доставка", съобщиха оттам.

"Газпром" е подал заявка до „Нафтогаз Украйна“ за транзита през газопреносната мрежа на страната на 76 милиона куб. м газ денонощно през газоизмервателната станция „Суджа“, Курска област, заяви за Интерфакс източник от украинското правителство.

"Заявката е пристигнала в 2,00 ч. през нощта“, каза той.

Източникът добави, че за момента не разполага с информация закъде „Газпром“ моли да се транспортира този газ, но припомни, че руският монополист е заявил намерение да бъде транспортиран през технологично най-сложния в днешната ситуация маршрут до станцията "Орловка“ в Одеска област.

„Съгласен съм, започвайте работа. Действайте“, каза Путин.

В същото време "Газпром" заплаши да спре доставките, ако Украйна продължи да краде газ за технологични нужди.

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase