Снимка: БГНЕС
fallback

В момент, когато Европа отново стана заложник в газовия спор между Украйна и Русия, Турция се надява да стане алтернативен маршрут за енергийния внос на континента, но амбициите й се изправят пред практически и политически предизвикателства, се казва в анализ на AP.

Турция прокарва планове за газопровод, който да заобиколи и Русия, и Украйна, за да засили ролята си на енергиен кръстопът между Централна Азия и Близкия изток към Европа.

Проектът Набуко за 3300-километров газопровод е подкрепян от Европейския съюз и Съединените щати и ще преминава от Каспийско море през Турция към Австрия. Изграждането му е планирано да започне следващата година и се очаква да завърши през 2013 г.

Проектът е пълен с усложнения, но ЕС го вижда като ключов за прекъсването на зависимостта й от руската енергия. Същевременно той потенциално засилва позицията на Турция в преодоляването на упоритата съпротива на ЕС да допусне страната в елитния клуб.

Вижте още

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

aaa

преди 15 години

ахмед доган да го *** !!! Дръпнете шалтера на талибаните е да ги видя като имат газ дали ще имат ток :) да карат на газови лампи *** мехлюзи дето ходят с женски шалвари :)

31

преди 15 години

nedei stava za posme6i6te idiot4e. "da zemem" vika, oh da se posmeia! kade si ti 4e 6e vzema6 pri tebe be?! V ES ima turci kolkoto tri balgarii be, sedni i po4eti malko predi da izpliampa6 gluposti.. kvi 10%, kvi 5 leva!

30

преди 15 години

уважаеми шабес-гой, ти си ясен и *** за зеле не става от теб. Не ръси мозък, а се готви за съботата, когато ще слугуваш в някоя еврейска къща. И що си мислиш, че братушките като ви продават най-евтино газ, сте на далавера? Газа ви го продават не нашите братушким, а руските еврей. Това че ви дават тънко газ, означава само едно - че слушкате и се подчинявате на директивите на вашите господари. Газ ви дават и АЕЦ ще ви строят - абе такава шапка ви кроят, така ще ви обуят, че ще съжаляваш. От където ние се връщаме , вие сега отивате. Затова ви "люлят" до деня в който ще ви поискат да им се издължите платите. А мислиш ли че "руската мечка" има къса памет?

fallback