"Ако днес вечерта евентуално газът тръгне от Русия, реално в четвъртък вечерта може да се очаква запълване на тръбите и осигуряване на необходимите количества за българските потребители, заяви от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев в началото на извънредното заседание на Народното събрание по повод газовата криза.

"Украйна е подписала днес правилата за мониторинг на транзита без забележки и този текст е изпратен в Брюксел за подписи от ЕС и от страна на руските представители", съобщи премиерът.

По думите му при условие, че този протокол бъде подписан от всички страни в рамките на този ден, без забележки, има известно технологично време от пускането на газа до достигането му до българските потребители.

"Българската енергийна система е в състояние да задоволява нуждите от електричество. Страната не е спряла износа на електроенергия.

В момента изнасяме 632 мегаватчаса. Ние сме в състояние до края на месеца да доставяме газ за битовите потребители.

Към момента е нормализирано състоянието на топлофикациите, в това число и на дружеството в София", заяви министър-председателят.

По данни на Министерството на образованието и науката в 16 училища от общо 2700 има дървена ваканция. Няма закрити болници в страната. 208 предприятия преминаха на ограничителен режим на доставки на газ.

Премиерът отбеляза, че в страната е създадена организация на пълна мобилизация. Показахме, че българската държава може да функционира ефективно и добре организирано, добави премиерът.

Премиерът каза още, че след като приключи газовата криза, ще бъде направена цялостна оценка и ще бъдат предявени искове към дружествата доставчици.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase