Снимка: БГНЕС
fallback

Руският газов гигант Газпром ще възстанови доставките на газ за Европа веднага щом Украйна изпълни руските условия за наблюдение на транзита на газ, съобщи говорителят на руския премиер Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

Говорителят допълни още, че подписаният от украинските власти протокол вече е изпратен и в Брюксел за подпис.

"Газпром е готов, желае и настоява за възобновяване възможно най-скоро на транзита (на газ през Украйна за Европа) веднага щом Украйна изпълни условията за това", съобщи Песков.

Москва настоява да бъде изпратена мисия от наблюдатели, която да контролира транзита на газ през територията на Украйна, за да възстанови доставките на синьото гориво.

В газовата война между Русия и Украйна и двете страни ближат рани десет дни след началото на конфликта, пише британският вестник "Гардиън".

Макар че газовият поток скоро отново ще потече и бързо ще бъде забравено как стотици хиляди хора в Европа мръзнаха, политическите и икономическите щети за двете страни в конфликта няма да бъдат преодолени така бързо, смятат анализаторите.

Моментът бе крайно неподходящ, при положение че и Русия, и Украйна са в незавидно икономическо състояние, а засегнатите европейски страни преживяват най-студената зима от десетилетие.

От десетдневната газова "война", която засегна милиони хора в 18 европейски страни, губят всички, допълва изданието.

Дори доставките през Украйна да се подновят, според експерти ще трябва около денонощие и половина, преди газът да стигне до всички клиенти на "Газпром" в ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс".

Европейският съюз с право превръща в главен приоритет усилията за бързо прекратяване на руско-украинския газов спор.

Русия разполага с най-големите газови резерви на планетата и ще остане основен елемент в европейския енергиен пазар през идните години.

Вносителите от ЕС нямат избор и ще продължат сътрудничеството с "Газпром", но те не могат да си затварят очите пред рисковете, които крие това сътрудничество, заключава "Файненшъл таймс".

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

asd

преди 15 години

Cqlata rabota s krizata za gaza , e che Rusiq pokaza na Evropa koi e shefa i che q dyrji v malkiq si djob...

84

сп

преди 15 години

Най голямата лъжа, която нашите зомбирани от червената олигархия медии непрекъснато тиражират, е за запасите на русия с газ и петрол. Прочетете в ГАЗЕТА.RU статии на тази тема.И много смешно звучи русофил или русофоб.Заради тези индивиди ние още нямаме държава.Чак когато децата и внуците им станат БЪЛГАРИ, тогава тази територия, наречена за краткост България, може да се превърне в нормална държава. http:// .gazeta.ru/column/milov/2923125.shtml

83

BG

преди 15 години

Алоо, що си мислиш, че хората са русофоби, бе, червен г.. ! Аз съм запален РУСОФИЛ и краен антикомунист! Какво значи да мразиш руснаците - Тургенев и Толстой ти звучат като Путин и Сталин ли бе , червено ***!

fallback