Руският газов гигант Газпром ще възстанови доставките на газ за Европа веднага щом Украйна изпълни руските условия за наблюдение на транзита на газ, съобщи говорителят на руския премиер Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

Говорителят допълни още, че подписаният от украинските власти протокол вече е изпратен и в Брюксел за подпис.

"Газпром е готов, желае и настоява за възобновяване възможно най-скоро на транзита (на газ през Украйна за Европа) веднага щом Украйна изпълни условията за това", съобщи Песков.

Москва настоява да бъде изпратена мисия от наблюдатели, която да контролира транзита на газ през територията на Украйна, за да възстанови доставките на синьото гориво.

В газовата война между Русия и Украйна и двете страни ближат рани десет дни след началото на конфликта, пише британският вестник "Гардиън".

Макар че газовият поток скоро отново ще потече и бързо ще бъде забравено как стотици хиляди хора в Европа мръзнаха, политическите и икономическите щети за двете страни в конфликта няма да бъдат преодолени така бързо, смятат анализаторите.

Моментът бе крайно неподходящ, при положение че и Русия, и Украйна са в незавидно икономическо състояние, а засегнатите европейски страни преживяват най-студената зима от десетилетие.

От десетдневната газова "война", която засегна милиони хора в 18 европейски страни, губят всички, допълва изданието.

Дори доставките през Украйна да се подновят, според експерти ще трябва около денонощие и половина, преди газът да стигне до всички клиенти на "Газпром" в ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс".

Европейският съюз с право превръща в главен приоритет усилията за бързо прекратяване на руско-украинския газов спор.

Русия разполага с най-големите газови резерви на планетата и ще остане основен елемент в европейския енергиен пазар през идните години.

Вносителите от ЕС нямат избор и ще продължат сътрудничеството с "Газпром", но те не могат да си затварят очите пред рисковете, които крие това сътрудничество, заключава "Файненшъл таймс".

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase