"Газпром" обвини украинския президент Виктор Юшченко, че блокира подписването на протокола за разполагане на наблюдатели, които да следят за транзита на газ през Украйна – главното условие от руска страна за подновяване на доставките за Европа, съобщи Интерфакс.

"Международният протокол за създаване на многостранна комисия по мониторинг на транзита на газ през украинска територия още не е подписан от украинска страна. Това става заради позицията на президента на Украйна Виктор Юшченко", заяви официалният представител на руския газов гигант Сергей Киприянов.

Това явно означава, че решение или липса на решение от страна на украинския президент пак пречи за доставката на нашия газ, посочи той.

Преговорите между участниците в газовия конфликт - Русия, Украйна и Европейския съюз, се препънаха именно заради подписването на този протокол.

На среща в Киев между президента Юшченко, премиера на Украйна Юлия Тимошенко и ротационния председател на Евросъюза - чешкия премиер Мирек Тополанек, Юшченко заяви, че страната му е готова да подпише предложения от Русия протокол за създаване на многостранна комисия по мониторинг на транзита на газ през украинска територия.

Според Киприянов, докато не бъде подписан протоколът от всички страни, пристигналите в Киев специалисти нямат статут на наблюдатели.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase