Развитието на газовия спор между Русия и Украйна може да доведе до хуманитарна катастрофа в региона, заяви Министерството на външните работи на непризнатата Приднестровска република в изявление към Русия, Украйна, началникът на мисията на ОССЕ в Молдова и специалния представител на ЕС, съобщи РБК.

В документа, издаден вчера, се подчертава, че газовият спор е довел до постепенно понижаване на температурата в системата за отопление и прекратяване на подаването на топла вода.

"Такива действия оказват влияние на всички без изключение слоеве от населението, включително най-уязвимите -жени, деца, стари хора, болни и други, които в скоро време ще останат без отопление въпреки постоянното понижаване на температурата на въздуха“, заяви МВнР на непризнатата република.

Украинското дружество "Нефтегаз" заяви, че намаляването на доставките на газ за Балканите е предизвикано от действията на Газпром и дъщерната му компания "Молдова-Газ".

Официален Кишинев веднага опроверга тези обвинения.

Министърът на икономиката и търговията на Молдова Игор Додон заяви, че "Молдова взема природен газ от транзитния газопровод според договора с Газпром“, който е подписан през 2006 г. за срок от пет години.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase