Снимка: БГНЕС
fallback

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

РУСКИТЕ БЛЯДКИ И ПОД

преди 15 години

ЩОМ НЯМА МОДЕРАТОРИ , ТА ТЪРПЯТ РУСКА РЕЧ В БЪЛГАРСКИ САЙТОВЕ ! Е, МОЖЕ И ДА СЪМ СБЪРКАЛ , САЙТА МОЖЕ И ДА Е РУСКИ , ПЪК НИЕ ДА НЕ ЗНАЕМЕ !

163

14 . 01 . ПРЕД РУСКО

преди 15 години

............... И ЩЕ ВИЕ ОТ ГЛАД !

162

Скитник

преди 15 години

1/Благодарим ти партийо любима за "топлата" и "светла" зима!Този виц-лозунг от 1985 година, ако си спомнят по-възрастните беше по татово време по време на кризата с тока през зимата на 1985г.Сега на кого да "благодарим"?На техните наследници ли-(разбирай Станишев & Co)?!2/Тук отново лъсна простата истина от една бг поговорка:"Беден ли си дядо попе в газа да те е......!Голем кеф е,предполагам и на *** да гледат как се джафкат като зли кучета пишещите във форума за един газ.Нема смисъл от писания,щото само с протести чрез писане газ няма да има.Целокупният български народ сам си е виновен,щото не е пожелал промени и само роптае и псува срещу мизерния си живот.Да си е гласувал през последните 20 години за "правилните" управляващи , а не за такива като предишните и сегашните клонинги на бившите ***. 2/"Сибирячка-та" откъде такава злоба към българите?Какво са Ви(ти) направили.Задай си въпроса и помисли защо "средните" руснаци "напират" да емигрират в ЕС и щатите, а не си стоят при олигарсите.Да не би да се опитваш да ни убеждаваш,че "жизнь в России лучше нет" в сравнение с Life-а в нормалните държави.Трябва да се "лекувате" от един синдром, от който страдат много руснаци още от брежнево време.Синдромът на :"Первьий/ лучший в мире".Макар,че за разлика от Брежнев сега олигарсите се опитват да ни убеждават в това.

fallback