Хокенхайм може да е домакин на състезание от Формула 1 за последен път тази година
fallback

Босът на Формула 1- Бърни Екълстън има намерение да премахне от календара на Формула 1 едно от двете трасета  в Италия и едно от двете в Германия.

Понастоящем Гран При на Италия се провежда на Монца, а Гран При на Германия на Хокенхайм. Състезанията за голямата награда на Сан Марино и Европа обаче, също се провеждат на териториите на двете държави, съответно на пистите Имола и Нюрбургринг.

Основна причина за решението на Бърни е стремежът му да обхване нови маркетингови пазари. Въпреки, че Италия и Германия са огромни финансови полета за Формула 1, Екълстън смята, че две състезания в една държава са излишни.

"Ако попитате шефовете на отборите дали ще спечелят нов спонсор заради двете състезания в Италия и Германия, те ще ви отговорят "не, едно е достатъчно". Много по-изгодно ще е, ако нови държави бъдат включени в календара. Но на практика това ще е трудно да се случи сега. Нямам смелоста да добавя нови състезания, докато не отпадне някое от досегашните", заяви Бърнни.

Това обаче може и да не е толкова далеч, тъй като няколко писти изпитват сериозни затруднения. Споменатата германска писта Хокенхайм е пред банкрут.Пистата бе основно реконструирана в края на 2001 година, за което беше изтеглен заем от 65 мил. евро. Предвижданията са, че за 2006 година, пистата ще има 1,6 мил. загуба и мениджърите призоваха за помощ от държавата.

Италианската Монца също има поводи за притеснения. Освен заплаха за съкращаване от Бърни Екълстън, сериозна е опасноста пистата да бъде затворена от местният съд. По-рано през октомври, той постанови, че състезанията вдигат прекалено много шум и обезпокояват местното население.

Белгийската писта Спа-Франкошамп също е заплашена от изключване, заради финансови затруднения. Поради забрана за реклама на цигарени марки, белгийската Гран При бе отстранена през 2003 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback