Метасеквоя
fallback
Дърво с аромат на ромови бонбони, рядко срещана метасеквоя, фиданка, от чиито листа се извлича вещество, повишаващо мъжката потентност, са сред атракциите в Ботаническата градина в Балчик.

Паркът, в който могат да се видят над 2 000 растителни вида, ще чества 50 години от своето създаване на 27 юли, съобщиха от Ботаническата градина. Природната забележителност се стопанисва от Софийския университет.

Бонбоненото дърво ще даде реколта през септември, но плодовете му не се ядат. Апетитни са самите дръжки, в които се трупат захари и се разнася мирис на ромови бонбони, обяснява ботаникът Данаил Павлов. От бонбоненото дърво в Китай се извлича лек против алкохолизъм.

Т. нар. книжно дърво, чиято родина е Азия, също краси парка. От кората на екзотичния вид се прави най-фината хартия в света. Дървото се извисява само до десетина метра, но развива мощни корени, които овладяват свлачищни процеси и затова се отглежда в Балчик, разказват ботаниците.

Листата на дървото "Стеркулия" приличат на чинар, но от тях се добива вещество,което действа подобно на виагра. В бившата резиденция на румънската кралица Мария се оформя кът върху площ от шест декара, в които ще се отглеждат само медицински и ароматни растения, каза Данаил Павлов. Колекцията от едроразмерни кактуси, която е втората по рода си в Европа - след градината в Монако, също привлича много туристи.

На юбилейните тържества ще бъде открит обновеният разсадник, в който вече са оформени алеи за хора с увреждания, допълват от Ботаническата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback