Снимка iStock

Учените от канадския Университета Макгийл разкриха опасностите от дефицит на витамин D в детска възраст, водещ до повишен риск от автоимунни заболявания.

Според проучване, публикувано в списание Science Advances, липсата на витамин D ускорява стареенето на тимусната жлеза, което може да доведе до нарушаване на имунната система. Тимусът играе ключова роля в развитието на имунните клетки, като им помага да разграничават собствените тъкани на тялото от патогените. Дефицитът на витамин D кара тимуса да старее по-бързо, което го прави по-малко ефективен при премахването на клетки, които могат да атакуват здрави тъкани. Това увеличава риска от автоимунни заболявания като диабет тип 1.

В изследването са използвани лабораторни мишки, които не произвеждат витамин D. Изследователите са използвали клетъчен анализ и генно секвениране, за да проучат как дефицитът на витамин D влияе върху функционирането на тимусната жлеза и имунната система като цяло. Този подход ни позволи да изследваме молекулярните механизми, които са в основата на стареенето на тимуса. Значението на витамин D за имунната система е особено важно в региони с дълги зими, когато слънчевата светлина не може да стимулира производството му в организма.

Учените планират да продължат да изучават ефекта на витамин D върху тимусната жлеза при хората. Авторите подчертават, че по-нататъшните изследвания могат да доведат до разработването на нови стратегии за превенция на автоимунни заболявания, базирани на поддържане на нивата на витамин D. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase