Снимка: Istock

Ако искате да подобрите здравето си, започнете с малки стъпки. Пътят към добрата форма има начало, но не и край. Ето защо, ако не знаете откъде да стартирате, почерпете вдъхновение и включете в ежедневието си някои от следните малки, но полезни навици:

Намалете солта

Солницата на масата за хранене улеснява консумацията на излишна сол, което може да доведе до високо кръвно налягане. Затова я поставете в шкаф или килер и я изваждайте, само когато готвите. Също така е добра идея да опитате храната си, преди да я посолите. Може да откриете, че не се нуждае от повече осоляване. Можете също да опитате да подправите храната си със сок от лимон или лайм, чесън, люспи от червен пипер, билки или смес от подправки без сол. Заредете хладилника и килера си с любимите си пресни и сушени билки, така че винаги да ги имате подръка, за да овкусите храната си.

Лягайте си по-рано

Повечето от нас не получават седем или повече часа сън, от които се нуждаят възрастните. С течение на времето липсата на сън може да повиши риска от инфаркт или инсулт – независимо от вашата възраст, тегло или навици за упражнения и движение. Ако сте постоянно лишени от сън, лягането дори 15 минути по-рано всяка вечер може да помогне. Също така задайте редовен график за сън и събуждане и се придържайте към него – дори в почивните дни.

Решавайте кръстословици

Изследователи открили, че умствено предизвикателни дейности, като четене, решаване на кръстословици, судоку или игра на шах, могат да имат защитен ефект върху мозъка ви. Според проучвания, редовното ангажиране на ума ви може да помогне за намаляване на риска от деменция, свързана с болестта на Алцхаймер.

Не харесвате пъзели или игри? Не се притеснявайте: има и други начини да поддържате здравето на мозъка си – яжте с недоминиращата си ръка; вървете пеша по нов маршрут до дома от работа. И не забравяйте да се свързвате с другите – поддържането на социална ангажираност също може да предпази от деменция.

Източник: 8 ефикасни трика за по-добро здраве 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase