Снимка: Istock

Много здравословни храни съдържат антиоксиданти. Ако човек консумира някои или всички от тези храни редовно, той може да повиши нивата на тези ценни вещества в организма си, а това потенциално да му помогне да предотврати увреждането, свързано с оксидативния стрес. Кои храни са най-богати на антиоксиданти? Ето някои от тях:

Черен шоколад

Качественият черен шоколад има високи нива на хранителни вещества и антиоксиданти. Изследователите свързват тъмния шоколад с редица потенциални ползи за здравето, включително: по-нисък риск от сърдечни заболявания, намалено възпаление, по-малка вероятност от високо кръвно налягане, насърчаване на добрия холестерол.

Един преглед на 10 проучвания, включващи близо 300 участници, показва, че черният шоколад помага за намаляване както на горните, така и на долните нива на кръвното налягане. Авторите обаче отбелязват, че бъдещите изследвания трябва да определят колко черен шоколад трябва да яде човек за тези ползи и да проучат ефекта му върху други метаболитни състояния.

Червено зеле

Червеното зеле съдържа много хранителни вещества, включително витамини А, С и К плюс няколко антиоксиданта. То, подобно на боровинките, съдържа антоцианини. Освен че те придават червения (виолетов) цвят на зеленчука, тази група антиоксиданти спомага за здравето на сърцето, предотвратява рак и намалява възпалението.

Според едно проучване, антоцианините имат следните ползи за здравето: противовъзпалително, противораково, спомагат за поддържане и управление на диабета, насърчават контрола на теглото; спомагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Въпреки това, все още са необходими повече изследвания, за да се определят здравните ефекти от яденето на червено зеле. Човек може да яде червено зеле като част от салата или като варен зеленчук.

Източник: 6 храни, които са пълни с антиоксиданти 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase