Снимка БГНЕС, архив

Ваксини за новия подвариант на омикрон пристигат у нас. 84 960 дози ще бъдат доставени през първата седмица на септември. съобщават от здравното министерство.

Очакват се препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинацията срещу коронавирусна инфекция през есенно-зимния сезон на 2024/2025 г.

Ваксините са адаптирани към подварианта и разработени да реагират срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи подщамове.

В момента у нас вече е активен подвариантът „Флирт", след като по-рано той се разпространи силно в Гърция. Атрактивното име обаче няма общо с идеята за фриволно поведение през лятото, а се дължи на съчетанието на първите букви на променените аминокиселини.

Само за седмица в средата на август броят на повалените на легло от коронавирус у нас бе над 500 души по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на годината в страната са регистрирани над 7200 случая, но все по-малко от инфектираните правят лабораторни тестове.

Вирусът протича по-леко след серията мутации, през които премина с края на пандемията, но някои инфектирани, както и хронично болните хора продължават да са уязвими и често развиват усложнения. Новата партида ваксини е приложима на възрастни и деца от 6-месечна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase