Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация призова в петък производителите да увеличат производството на ваксини срещу маймунска шарка, за да ограничат разпространението на по-опасен щам на вируса, предаде АФП.

В сряда СЗО обяви нарастването на случаите на маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение – най-високото ниво на тревога – като случаите на Clade 1b нарастват в Демократична република Конго и се разпространяват извън нейните граници.

„Имаме нужда производителите наистина да разширят мащабите, така че да имаме достъп до много, много повече ваксини“, каза говорителят на СЗО Маргарет Харис пред репортери.

СЗО моли държавите със запаси от ваксина срещу маймунска шарка да ги дарят на страни с продължаващи огнища.

През последните години бяха използвани две ваксини срещу маймунска шарка – MVA-BN, произведена от датския производител на лекарства Bavarian Nordic, и японската LC16.

Харис каза, че има 500 000 дози MVA-BN на склад, докато допълнителни 2,4 милиона дози могат да бъдат произведени бързо, ако има ангажимент от страна на купувачите.

За 2025 г. могат да бъдат произведени допълнителни 10 милиона дози при твърдо искане за обществена поръчка.

„LC16 е ваксина, която не се продава, а се произвежда от името на правителството на Япония. Има значителни запаси от тази ваксина“, добави Харис, като каза, че СЗО работи с Токио за улесняване на даренията.

"Капка в морето!"

Благотворителната организация "Лекари без граници" каза, че страните със запаси от ваксини, но без огнища, "трябва да дарят възможно най-много дози" на засегнатите страни в Африка.

Те призоват Bavarian Nordic да намали цените си, заявявайки, че MVA-BN е недостъпен за повечето страни, където маймунска шарка е заплаха.

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, най-голямата хуманитарна мрежа в света, заяви, че е изправена пред значителни предизвикателства при справянето с маймунска шарка.

Бронуин Никъл, старши служител по извънредни ситуации в областта на общественото здраве на Международната федерация, каза, че повечето запаси от ваксини са в богатите нации, а изпратените досега в Африка са „капка в морето“.

„Има критичен недостиг на тестове, лечение и ваксини на целия континент. Тези недостиг сериозно възпрепятстват способността за ограничаване на епидемията“, каза тя.

"Сложна картина"

СЗО, ръководена от Тедрос Аданом Гебрейесус, трябва да издаде временни препоръки към страните за справяне с пика на маймунска шарка.

Има два подтипа на вируса: по-вирулентният и по-смъртоносен Clade 1, ендемичен в басейна на Конго в Централна Африка; и Clade 2, ендемичен в Западна Африка.

Пикът в ДРКонго се дължи на огнища на два различни щама Clade 1, каза Тедрос на среща на Постоянния комитет на здравната агенция на ООН за превенция, готовност и реакция при спешни случаи.

Първото е огнище в северозападна Република Конго, което преди беше известно като Clade 1, сега наречено Clade 1a. Това огнище засяга предимно деца и се разпространява чрез различни начини на предаване, каза той.

Вторият в североизточната част на Конго е ново разклонение на Clade 1, наречено Clade 1b, което бе открито за първи път през септември миналата година и се разпространява бързо, главно при сексуални контакти сред възрастните.

Разпространението на Clade 1b и откриването му в съседни страни бяха основните причини СЗО да обяви степен на най-висока тревога.

„Това е сложна картина и отговорът на всяко от тези огнища и поставянето им под контрол ще изисква сложен, всеобхватен и координиран международен отговор“, каза Тедрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase