Снимка БГНЕС, архив

Пациентите много скоро ще могат да бъде уведомявани по телефона за профилактичните прегледи, които им се полагат според пола и възрастта.

За целта обаче е необходимо използването на електронното приложение е-здраве, което да е сдвоено с електронното пациентско досие.

В началото на септември всеки гражданин, който желае да има достъп до информацията, ще може да посети офисите на „Информационно обслужване“ АД, на районната здравноосигурителна каса (РЗОК) или на регионалната здравна инспекция (РЗИ), където ще бъде направено сдвояването на телефона му с приложението.

Необходимо е представяне на лична карта. „Няма да е нужно хората повторно да посещават някой от офисите, освен ако не сменят телефона си или не изтрият приложението“, обясни преди няколко дни Борис Костадинов, технически директор в „Информационно обслужване“ АД.

Предвижда се в модула за профилактичните прегледи да се впише информация и за необходимите ваксини, включително и за децата до 18-годишна възраст.

Модулът „Дългосрочна грижа“ ще включва не само информация, че човек трябва да отиде на профилактичен преглед, но и подробно описание на дейности и изследвания, който са включени в пакета за превенция на заболяванията.

От „Информационно обслужване“ АД  съобщиха още, че от стартирането на НЗИС през декември 2020 г. до юли 2024 г. в системата са направени 345 млн. дигитални записи, от които 53 млн. са е-рецепти, 54 млн. са издадените е-направления, а 96 млн. са е-бланките за прегледи при специалист. Регистрирани са четири млн. хоспитализации, както и три млн. дигитални прегледи, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase