Снимка: Istock

адемовото масло е един прекрасен продукт, който можете да използвате в приготвянето на ястията си. По текстура наподобява фъстъченото масло, заради което някои го наричат бадемов тахан. То има превъзходни хранителни и вкусови качества, текстурата му е гладка и кремообразна, а хранителният състав повече от здравословен.

Защо бадемовото масло е толкова полезно?

Източник на здравословни протеини и мазнини

Бадемовото масло от цели смлени бадеми е един прекрасен начин да си набавите полезни протеини, мазнини, фибри. То е източник на дълготрайна енергия, усещане за ситост и способност да потиска глада.

Мазнините и протеините в бадемовото масло са полезни за сърцето, тъй като намаляват холестерола и понижават риска от образуване на плаки по съдовете, причиняващи запушвания и стеснения. Освен това бадемовото масло е наситено с антиоксиданти, които дават допълнителен противовъзпалителен ефект, важен за сърдечносъдовото здраве.

Съдържа цяла палитра от минерали и витамини

Бадемовото масло е един от най-добрите източници на ценните минерали калций, желязо, натрий, калий, магнезий, мед, манган. В него се съдържат още витамин Е и витамини от група В, сред които особено важните за нервната система, мускулите и деленето на клетките фолати.

Източник: 4 причини да използвате бадемово масло за здраве 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase