Не е необходимо да имате цьолиакия (непоносимост към глутен), за да се възползвате от ползите на диетата без глутен. Специалисти споделят, че можете значително да намалите интензитета и силата на сезонните алергии, ако опитате режим без глутенови храни. Освен това има още поне 7 ползи да спрете или да намалите драстично глутена. Ето кои са те:
Да подобрите здравето на храносмилателната си система
Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт по време на и след хранене, спирането на глутена може да се окаже точното нещо за вас. Глутенът причинява възпаление на червата, също така уврежда и тъканите им, като по този начин намалява количеството на полезни елементи, които могат да бъдат усвоени.
Намаляването или спирането на глутена може да редуцира болките и пристягането в стомаха, газовете, диарията и запека.
Ще подобрите настроението си
Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. За глутена е известно, че смущава производството на невротрансмитерите – серотонин и допамин – които от своя страна се свързват с доброто настроение, либидото и качественият сън.
Източник: 7 ползи от спирането на глутена
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
10
Анонимен
преди 1 месецКакви са ли? Ами фантазьорски са ...
9
Анонимен
преди 1 месецАман от предавани от човек на човек глупости и псевдонаучни статии.Яжте си храната, пийте си питието с удоволствие, един живот се живее. Дори да са прави и го съкратя с някоя година, времето ще съм го изживял без лишения и съобразявания. Какъв живот е нещо да го усещаш на езика, а да не смееш да го хапнеш. Заради платени статии и маркетолози.
8
една жена
преди 1 месецДо Анонимен 1 Всъщност, не сте прав/а. Съвременните сортове пшеница съдържат много повече глутен, отколкото "бабините" :) Едно време са се отглеждали лимец и спелта, които са още по-полезни. И, както е написал някой по-долу, хлябът се е правел с квас.