Снимка: Istock

Не е необходимо да имате цьолиакия (непоносимост към глутен), за да се възползвате от ползите на диетата без глутен. Специалисти споделят, че можете значително да намалите интензитета и силата на сезонните алергии, ако опитате режим без глутенови храни. Освен това има още поне 7 ползи да спрете или да намалите драстично глутена. Ето кои са те:

Да подобрите здравето на храносмилателната си система

Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт по време на и след хранене, спирането на глутена може да се окаже точното нещо за вас. Глутенът причинява възпаление на червата, също така уврежда и тъканите им, като по този начин намалява количеството на полезни елементи, които могат да бъдат усвоени.

Намаляването или спирането на глутена може да редуцира болките и пристягането в стомаха, газовете, диарията и запека.

Ще подобрите настроението си

Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. За глутена е известно, че смущава производството на невротрансмитерите – серотонин и допамин – които от своя страна се свързват с доброто настроение, либидото и качественият сън.

Източник: 7 ползи от спирането на глутена 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase