Бягането е известно с множество здравословни ползи и никак не е учудващо, че с всяка година то привлича все повече и повече привърженици. Независимо дали става въпрос за леко бягане в парка с приятели, спринт, планинско бягане или участие в ултрамаратон, всички любители бегачи се стремят към подобряване на физическата си форма, повече издръжливост и достигане на нови лични рекорди.

Ако и вие сте ентусиазиран любител бегач и искате да постигнете още по-добро време през следващото бягане или пък тепърва „прохождате“ в този спорт, прочетете статията докрай, защото ви срещаме с „феноменът“, както го определят световните медии и двоен световен шампион по планинско бягане от 2023 г. Шабан Мустафа.

За тези, които не знаят кой е Шабан Мустафа с удоволствие и гордост споделяме, че миналата година той спечели планинския маратон Davos X-Trails в швейцарските Алпи. Единственият български състезател успял да спечели един от най-красивите планински маратони на света, а именно „Юнгфрау“ в Швейцария на 12 септември 2015 г. с време от 3:02:36ч. Шабан  държи и много рекорди в България по планинско бягане, включително и като победител на Софийския маратон през 2012г. Шабан не се страхува да изпитва пределите на своите възможности и да се изправя пред нови предизвикателства в света на спорта и приключенията. Той е популярен със своите изключителни способности в тичането по трудни терени. Известен е с участията си в множество международни, национални, планински състезания. Награждаван е на три континента и пробягва над 7 маратона на година. Шабан е известен не само със спортните си постижения, но и със своя характер и посвещение към спорта. Често участва в благотворителни събития и инициативи, подкрепяйки местни общности и помагайки на хора в нужда. Неговата ангажираност се простира и извън планинските терени, като често споделя знанията и опита си с млади спортисти и подрастващи таланти. Така че, освен като успешен планински бегач, Шабан е и вдъхновител за много хора в България.

Пред екипа на ABOPharma и специално за всички любители бегачи, Шабан Мустафа споделя за страстта си към бягането, какво стои зад успеха и как да станем още по-бързи. Той разкрива каква е тайната на доброто хранене и суплементация и защо е толкова важен магнезият за един бегач.

Шабан, нека започнем с това какво е за теб спортът и кои са ползите, които носи  бягането?

Спортът за мен е начин на живот и най-голямото богатство, което човек може да има в живота си, но преди всичко, той е здраве, а здравето с пари не се купува. Спортът лекува, затова ако отделяте всеки ден по 30-40 минути за спортни занимания, вие си подарявате здраве в дългосрочен план. Конкретно при бягането се активират много групи мускули, включително крайниците, коремните мускули и гръбнака. То подобрява работата на сърцето и кръвообращението, намалява нивата на стрес и тревожност, укрепва имунитета и подобрява съня. Освен това бягането е сред най-ефективните начини за изгаряне на излишните калории, подобряване на мускулния тонус и поддържане на здравословно тегло. То подобрява силата и издръжливостта на тялото. От друга страна спортът тонизира и ни дава стимул да не се отказваме и да постигаме целите си. Той учи на дисциплина, която е много важна за развитието, в която и да е сфера от живота. А бягането е най-удобният начин да практикуваш спорт, тъй като можеш да го тренираш навсякъде.

Шабан, знаем, че ти често тренираш в планините и горите на България, което ти помага да поддържаш отличната си форма. Кое най-много ти харесва в планинското бягане?

В планината винаги е интересно. Наслаждаваш се на невероятната красота на природата, наблюдаваш, изследваш, откриваш. Планината зарежда, изненадва, предизвиква, а това аз наричам да живееш на 100%, да си изпълнен с усещане за живот.  Планинското бягане ти дава и свободата, която други дейности в живота, не биха могли да ти дадат. Не е еднообразно, а напротив - с бягането сред природата предизвиквам себе си всеки ден. Изследвам пределите си, преборвам страховете, калявам психиката и тялото си.

Труден ли е пътят до върха и как се поддържа толкова високо ниво?

Пътят до върха за мен е един непрекъснат процес на преодоляване на различни препятствия и предизвикателства и в същото време изключително вълнуващ и удовлетворяващ, когато виждаш резултатите от положения труд. Разбира се, много е трудно да стигнеш върха , но още по-трудно е дълго време да се задържиш там. Свързан е с изграждането на издръжливост, умение за адаптиране и усвояването на  различни техники, което се постига с много упоритост, тренировки и постоянство. Тренирам всеки ден, като 4 – 5 дни правя двуразови тренировки, а другите два дни имам по една тренировка. На седмица правя по две силни тренировки близки до състезанията, а другите са по–леки, възстановителни. Освен това за преодоляването на умората и претоварванията се изисква добра ментална устойчивост. Самодисциплината и управлението на стреса са от съществено значение за успешната подготовка и постигането на добри резултати. В същото време интензивните натоварващи тренировки увеличават риска от травми и наранявания, а за преодоляването на тези предизвикателства се изисква овладяването на правилната техника, адекватен отдих и непрестанна грижа за тялото, които съм длъжен да си осигурявам. Въпреки трудностите и предизвикателствата, аз се радвам на много положителни страни по своя път, като планински бегач. Това ми дава много здравословни ползи, усещането за удовлетвореност от постигнатото и възможността да се възхищавам на прекрасната природа и красотата в процеса на бягането. Резултатът от този път може да бъде изключително задоволителен и пълен с успехи, ако се приемат предизвикателствата с вдъхновение и вяра в собствените възможности.

Какви са твоите съвети към всички любители бегачи, които искат да постигнат още по-добри резултати и по-добро време през следващите си бягания. Как да станат по-бързи и успешни?

Не веднъж съм казвал, че за мен бягането всъщност не е с краката, а с главата. Трябва да имаш ясно изградена стратегия и да можеш правилно да разпределиш силите си. Здравата психика и обективната себеоценка. т.е да си наясно на какво си способен, са двете основни неща, които движат напред. А за да подобрите резултатите си е добре да се фокусирате върху следните няколко неща:

Поддържайте разнообразие в тренировъчните интервали

Ако искате да постигнете добри резултати включете в тренировката си различни интервали от по-бързо бягане, кратки спринтове, дълги дистанции. Това ще помогне за подобряване на издръжливостта и скоростта. Променяйте тренировките си и добавяйте нови предизвикателства, за да стимулирате мускулите си, да избегнете застоя и да постигате напредък. Включвайте и различни маршрути в тренировките си. Тъй като тялото много бързо свиква със спецификите на определен маршрут, за да увеличим неговата издръжливост, трябва редовно да се променя терена, по който бягате.

Възстановяването също е от решаващо значение - не го пренебрегвайте!

За да бъдат ефективни тренировките трябва да има баланс между натоварване и възстановяване. Отделяйте време за възстановяване между тренировките, за да предотвратите претоварване и травми.

Осигурявайте си подходящото хранене и правилната суплементация

Снабдявайте тялото си с достатъчно въглехидрати за енергия и протеини за възстановяване на мускулите след тренировките. Задължително се хидратирайте добре преди, по време и след бягането. Уверете се, че си осигурявате достатъчно сън и хранителни вещества, които спомагат за възстановяването ви. Тук от особено голямо значение е да си набавяте  достатъчно количество магнезий в тялото.

Защо магнезият е важна част от режима на бегачите?

Магнезият играе важна роля при тренировките за бягане поради няколко причини.  Спортистите се нуждаят от по-големи количества магнезий, особено при високо интензивни тренировки. Мускулната издръжливост и общият тонус намаляват, когато има дефицит на този важен минерал, а набавянето на достатъчните количества от него в организма, помага на съдовете и мускулите да са идеално тонизирани. Магнезият е необходим за превръщането на глюкозата в енергия, която се използва от мускулите по време на тренировката. Така че, поддържането му в оптималните нива, може да подобри енергийния метаболизъм по време на бягането. Магнезият помага за правилната функция на мускулите, включително контракцията и релаксацията им. По време на бягане, мускулите работят интензивно, а адекватното ниво на магнезий може да подпомогне избягването на сътресения и спазми. Важен е също и за правилната хидратация на клетките, което е от съществено значение по време на тренировки, особено в условия на високи температури и интензивно бягане.

Освен това магнезият помага да се ускори процеса на възстановяване след тренировка, като се грижи за релаксацията на мускулите и намаляване на възпалението. Благодарение на него се преодолява по-лесно чувството на напрежение и умора.

За любителите бегачи препоръчвам да използват Магнефорс Ликуид на ABOPharma. Това е продукт, който съдържа цели 2500 mg магнезиев цитрат с висока бионаличност. Той е много удобен за прием, тъй като е под формата на стикове за директна консумация и  с много приятен вкус на ягода или портокал.

 
Защо точно магнезиев цитрат? Това ли е най-добрата форма на магнезий за спортуващите хора?

Магнезиевият цитрат е сред най-добре и бързо усвояващите се форми на магнезий, което го прави предпочитан избор за много спортисти. Това е високо биодостъпна форма на магнезий, която се усвоява лесно от организма и позволява на тялото да използва минерала по-ефективно, за да подпомогне различните физиологични процеси. Той помага за намаляване на мускулните спазми и съкращения, особено след интензивна физическа активност. Подпомага издръжливостта по време на тренировките и е полезен за поддържане здравето на костите, тъй като улеснява абсорбцията на калция и други минерали в костите.

Освен това изборът на течна форма на магнезий има няколко предимства спрямо другите форми на магнезий. Той се усвоява по-бързо от организма в сравнение с таблетките или капсулите и е по-лесен и удобен за приемане.

Затова аз препоръчвам Магнефорс Ликуид на ABOPharma. Това e течна, лесноусвоима формула, която бързо  се справя с чувството за умора и релаксира тялото след тренировка. Благоприятства за електролитния баланс и е изключително подходящ за мускулното възстановяване след спортуване. Мускулните болки и крампи се облекчават и намаляват, а тялото се  зарежда с енергия и тонус.

Купи онлайн МАГНЕФОРС ЛИКУИД с -20% отстъпка - ТУК!