Снимка: БГНЕС

Мъж, заразен с птичи грип H5N2, който е първият потвърден случай на заразяване на човек с този щам, е починал от множество фактори, съобщи СЗО, като добави, че разследванията продължават.

На 5 юни Световната здравна организация обяви, че първият лабораторно потвърден случай на заразяване на човек с вируса на птичия грип H5N2 е намерен от Мексико.

Министерството на здравеопазването на Мексико заяви, че 59-годишният мъж е имал "анамнеза за хронично бъбречно заболяване, диабет тип 2 (и) дългогодишна системна артериална хипертония".

Три седмици преди появата на острите симптоми той е бил прикован на легло, като на 17 април е развил треска, задух, диария, гадене и общо неразположение. Мъжът е откаран в болница в Мексико Сити на 24 април като по-късно същия ден умира, предаде АФП.

"Смъртта е многофакторна, а не причинена от птичи грип", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер на брифинг за медиите в Женева.

"Пациентът е постъпил в болницата след седмици на боледуване от множество от други заболявания".

Впоследствие тялото му е било рутинно изследвано за грипни и други вируси и е бил открит конкртният щам, каза Линдмайер. Идентифицирани са седемнадесет контактни лица на случая в болницата. Всички тестове за грип са отрицателни.

В местоживеенето на мъжа са идентифицирани 12 контакта през предходните седмици. Всички те също са отрицателни.

"Разследванията продължават. Серологията продължава. Това означава, че се изследва кръвта на контактните лица, за да се провери дали е имало евентуална по-ранна инфекция", каза Линдмайер.

СЗО съобщи, че източникът на излагане на вируса засега е неизвестен, въпреки че в Мексико са регистрирани случаи на заразяване с H5N2 вируси при домашни птици. Въз основа на наличната информация здравната агенция на ООН оценява настоящия риск за населението, който вирусът представлява, като нисък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase