Снимка: Istock

Време пред екрана е всеобхватен термин, използван за описание на времето, което прекарваме пред екраните на електронните устройства. Това включва гледане на телевизия, играене на видео игри, използване на компютър и други дейности. Интересен факт е, че средно децата в САЩ гледат телевизия по три часа всеки ден. А общо времето, прекарано пред екрана може да варира от 5 до 7 часа на ден.

Достъпът на децата до устройства трансформира тяхната среда и им дава неограничен достъп до знания и възможности, но същевременно за младите хора е лесно да бъдат свръхстимулирани и да пренебрегнат други приятни и здравословни занимания.

Екранът често ограничава способността на детето да бъде активно или да прекарва време навън с другите. Малкото физически упражнения и социално взаимодействие могат да навредят на тяхното психическо благополучие в дългосрочен план. Децата се излагат на екрани по различни начини, а въздействието на времето пред екрана може да се отрази върху психичното им здраве. Ето как:

Тревожност и депресия

Скорошни изследвания показват, че децата, които прекарват седем часа всеки ден пред екраните, са два пъти по-склонни да показват признаци на тревожност и депресия. Те рядко имат време за умствени паузи, за връзка със заобикалящата ги среда и като цяло не са спокойни и тихи. Те имат по-малко възможности за мислене, съзерцание и отразяване и прекарват повече време онлайн в безлични взаимоотношения, отколкото физически общувайки с другите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase