Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки пети PCR тест за коклюш дава положителен резултат, показват данните от първата седмица на май. Над 80% от заразените в страната са деца. Лаборантът д-р Благовеста Прнчева каза пред Bulgaria ON AIR, че за момента опашки пред лабораториите няма.

“Изследват се нормално, както, когато имаше бум на скарлатина преди време, или за грип по-рано", каза оещ д-р Пенчева в студиото на "България сутрин". Лаборантът допълни, че пациентът започва да е заразен дни или седмица преди започване на кашлицата, а когато тя е налице - е потенциално заразен още около 3 седмици.

Специалистът уточни, че ако има наличие на специфична кашлица, това е показателно да се направи PCR тест. Той е подобен на този за COVID, но разликата е, че може да се направи и с храчка. В ефира на телевизията д-р Благовеста Пенчева подчерта, че за коклюш не е характерна висока температура, както е при грип. И ако няма типична клинична картина не препоръчва тестване. Резултатите от тестовете са готови най-късно до два дни от пробовземането.

Лаборантът препоръча носенето на маска при даването на материал за тестване, за да бъдат предпазени останалите хора в лабораториите, както и персоналът.

"При PCR тестовете вероятността за фалшиво положителен е минимална, по-скоро фалшиво отрицател може да има, когато пробата не е взета добре", добави д-р Пенчева.

Лаборантът обърна внимание, че има някои случаи, в които кашлицата не отшумява с месеци, а понякога дори и година. В началния стадий пристъпите са през нощта. Д-р Пенчева допълни, че се стига до невъзможност да се поеме въздух: "Когато може, това е дълбоко рязко дишане, когато започне да преминава инфекцията, пристъпите са повече през деня, пациентът вече не е заразен".

Във връзка с изследванията за антитела, тя препоръча който иска да го направи не по-рано от 3-4 седмици след началото на инфекцията. А резултатите са много индивидуални, тъй като например хора с автоимунно заболяване по-трудно изграждат имунитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase