Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация, предаде БНР.

Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици. В същото време 75 на сто от тях са били лекувани с такива медикаменти на принципа "в случай, че помогнат".

Като цяло използването на антибиотици не е подобрило клиничния изход за болните с коронавирус. Вместо това обаче то може да е вредно за хората без бактериална инфекция. По тази причина има спешна нужда от рационалното използване на антибиотични лекарства, за да бъдат намалени ненужните негативни последици както за пациентите, така и за населението.

Разкритията подчертават необходимостта от подобряване на предписването на антибиотици по целия свят, заяви помощник генералният директор на СЗО за антимикробната резистентност доктор Юкико Накатани. Въпросите се очаква да бъдат обсъдени през септември на срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН, посветена на антимикробната резистентност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 седмици

АИ ще измисли нови антибиотици. Мързеливите учени спряха да търсят антибиотици, защото има вече много. Учените от 40-те-50-те и 60-те измислиха всички антибиотици. Изкуственият интелект ще мисли, а учените стават все по-*** и лъжливи, като повтарят от десетилетия, че антибиотиците спират да работят, а климатичните промени вече трябваше да ни унищожат, океаните да ни залеят. Учените вече правят псевдонаука, защото политиците за това им плащат.

19

вгз

преди 3 седмици

Фирмите производители сключват договори с лекарите. Така лекарите получават пари от новите антибиотици, за това ви ги и предписват. Не си мислете, че на тях им пука, че имало антибиотик за 5-8-9 лева, който би свършил същата работа, както този за 44 лв., който са ви предписали. И дори бил с по-чисти съставки спрямо оригинала. На тях (лекаи и производители) им трябват вашите пари, дори ако трябва да минат през труповете ви, за да ги вземат.

18

вгз

преди 3 седмици

Резустентността е временна. Ако въпросният антибиотик не се ползва 2-3 г., тя отшумява. Това обаче не ви го казват, за да си мислите, че ще настъпи катаклизъм и... защо да не си купите нвоите много по-скъпи антибиотици? Купете си ги де! Шефовете на техните компанни искат да си купят нови мерцедеси.

fallback