Снимка: Arek Socha от Pixabay
fallback

Министерството на здравеопзването, заедно с подкрепата на УНИЦЕФ България, стартира информационна кампания за ползите от вакцинацията. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която ще се отбележи в края на месец април.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит ти Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) – 96,5% (46 727 новородени).

УНИЦЕФ България и МЗ направиха предварително проучване за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната. От данните става ясно, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

Абе няма да ни оставят на мира, докато не ни спасят

9

А сетете се

преди 1 месец

Думата "ваксина" се превърна в нарицателно. Познайте защо.

8

LBN

преди 1 месец

Пичове, правите ли разлика между тези ваксини и "нещото", което ни предлага против ковид? Тези ваксини спасяват животи над 50 години вече....

fallback