Снимка: Istock
fallback

Какво представлява „Зоната“?

Този режим е разработен преди повече от 30 години от д-р Бари Сиърс, който е американски биохимик. „Зоната“ е публикувана за първи път през 1995 г., а авторът ѝ разработва този хранителен режим, след като губи членове от семейството си заради инфаркт. Той смята, че също е изложен на риск и търси метод, чрез който да се пребори с тази му генетична обремененост.

Според д-р Сиърс, този хранителен режим намалява възпаленията в тялото, а според него именно на това се дължи наддаването на тегло, разболяването и по-бързото остаряване. Привържениците на тази диета твърдят, че като намалите възпалението, намалявайки телесните мазнини много по-бързо, ще забавите стареенето и ще намалите риска от хронични заболявания и ще увеличите цялостния си жизнен тонус.

В основата на нейните правила заляга формулата, че всеки, който е решил да я спазва, трябва да се придържа към консумацията на определено процентно количество хранителни вещества – а именно – 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини.

Методът на блоковете

Блоковете в диетата ви позволяват да персонализирате „Зоната“ според изискванията на вашето собствено тяло, като за целта трябва да изчислите от колко грама протеини, въглехидрати и мазнини имате нужда.

Количеството необходими блокове за деня зависят от вашата височина, тегло, обиколка на талията и ханша. Един мъж обикновено има нужда от 14 блока на ден, докато жената – от 11.

Основните хранения за деня – закуска, обяд и вечеря трябва да съдържат 3 до 5 блока храни по тази диета. Междинното хранене трябва да е 1 блок.

Всеки блок по „Зоната“ е съставен от блок протеин (съдържа 7 г протеин), блок мазнини (съдържа 1,5 г мазнини) и блок въглехидрати (съдържа 9 г въглехидрати). 

Още по тематас може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 7 - не знам, ама закуската кърти! Аз съм мъж и ако оплюскам тая закуска /за жена/ съм довиждане! Особено - гъбите. Това да не е закуска за Жената Чудо?!

7

Анонимен

преди 1 месец

Че аз ако ям толкова ще надебелея бе! Нормална порция, с която се нахранва човек е около 250 гр, а в тези примерни менюта виждам по над 400гр на ядене + допълнителни междинни хранения!?!Това си е зверско тъпкане както и да го погледнеш! Не, мерси!

6

Анонимен

преди 1 месец

До питам - пич, това важи когато си 20-30 годишно момче/момиче! После се намесва метаболизъм, възраст, болежки, двигателни навици и т.н. Освен това, 70% от успеха при тренировките зависи от яденето и съня. И едва 30% от "блъскането". Диетата в смисъла на съотношения е много, ама много важна. Така че, недей!

fallback