Снимка: БГНЕС

Група медикаменти за хиперфункция на щитовидната жлеза започват да липсват в аптеките в страната. За това съобщи председателят на УС на Районната фармацевтична колегия в Смолян Мария Главинкова. "Имаше три медикамента на нашия пазар и трите в момента липсват. Това означава, че хората нямат аналози, с които да заместят назначеното им лечение”, каза още Главникова

Магистър-фармацевтът допълни, че се надява поне един от двата медикамента да се появи отново, за да не се налага хората да прекъсват лечението си.

Други лекарства, които също трудно се намират в аптеките, са инсулиновите. При тях ситуацията се е подобрила. “Все още обаче има 2-3 проблемни вида, с които малко по-трудно се снабдяват аптеките, но не са на пълен отказ”, каза Мария Главинкова.

По думите ѝ става ясно, че някои от лекарствата за епилепсия също остъстват от пазара, но те имат аналогични препарати. “С антибиотиците нещата се нормализират, тъй като малко излизаме от сезона на тяхното по-голямо потребление и мисля, че този път ще се нормализира и при тях снабдяването“, спореди Главинкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase