Снимка: архив, БГНЕС

Китайски учени успешно трансплантираха генетично модифициран свински черен дроб на човек в мозъчна смърт. Органът функционира 10 дни, което е важен момент в трансплантацията на животински органи на хора, съобщи Синхуа.

Изследването е спряно в сряда по желание на семейството на реципиента.

Трансплантацията е извършена от Доу Къфън, академик на Китайската академия на науките и екип ръководен от Тао Кайшан, лекар в болница „Сицзин“ към Медицинския университет на Военновъздушните сили в Сиан, столицата на северозападната китайска провинция Шенси.

Реципиентът е пациент с тежко мозъчно увреждане и е обявен за изпаднал в мозъчна смърт. Семейството на пациента се съгласява да участва в изследването, за да допринесе за напредъка на медицината.

Хирургическият план е обсъден и одобрен от различни академични и етични комисии, и е стриктно изпълнен съгласно съответните национални разпоредби.

„За пръв път в медицината генетично модифициран свински черен дроб е трансплантиран в човешко тяло“, каза Доу. „Наблюдавахме черния дроб, който функционираше добре в човешкото тяло“.

Изследването е значителен пробив в областта на ксенотрансплантацията, като осигурява теоретична основа и практически опит за бъдещи клинични приложения, съобщи Синхуа.

Дейвид Купър, имунолог по ксенотрансплантация в Масачузетската главна болница в Бостън, поздрави екипа на Доу за постижението. „Китайското проучване дава значими сведения за това дали трансплантацията на свински черен дроб може да запази живота на хората, дори само за няколко дни“ каза Купър.

Доу уточни, че изследванията и прилагането на ксеногенна чернодробна трансплантация са особено важни, тъй като има много пациенти с чернодробни заболявания и сериозен недостиг на органи за трансплантация.

„Очаква се в бъдеще, с непрекъснатия технологичен напредък, ксеногенната чернодробна трансплантация да донесе големи ползи на повече пациенти и да се превърне в ефективен подход за решаване на проблема с недостига на органи за трансплантация“, добави Доу.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase