Снимка: БГНЕС

БАН иска хомеопатията да отпадне като университетска дисциплина. Според акад. Иван Юновски това не е наука и е дори опасно да се лекуват хора с хомеопатия. В ефира на bTV акад. Иван Юновски и Петър Загорчев кометираха положителните страни на хомеопатията, както и негативите ѝ.

„Това е съмнителна медицинска практика, наречена е и лъженаука от световната научна общност. Самите туби и хапчета никой не ги изследва. Те не подлежат на никакъв контрол, съгласно разпоредбите на закона. Ако сменим етикета, не може да разберем какво в коя туба има“, каза акад. Юновски.

Председателят на управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация Петър Загорчев не се съгласи с това мнение. „Този скептицизъм, който има към хомеопатията, е насочен към един единствен документ на Консултативния съвет на европейските академии, чието първо притеснение е, че контактът с хомеопатията лишава пациентите от първа лекарска помощ”, каза той.

Загорчев допълни, че съгласно законодатекството в България с хомеопатия се занимават само лекари и лекари по дентална медицина. За разлика от много други структури българските лекари и медици и българската медицина стриктно спазваме законодателството по закона за здравето“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase