С помощта на специален анализ вече ще може да се получи повече информация за намален яйчников резерв при жените. Проучването дава и обективна картина за репродуктивния потенциал на българската популация.

В студиото на Bulgaria ON AIR д-р Явор Владимиров коментира, че целите на проучването са много. “От една страна да направим сравнителен анализ между средните нива на Антимюлеровия хормон и възрастта на пациентите в България, от друга страна да установим референтните граници във всички възрасти при жените, при които можем да приемем, че нивата на Антимюлеровия хормон са нормални за възрастта на яйчника. Също така да направим сравнителен анализ с други популации в света, да видим къде сме и да направим един прогностичен модел, въз основа на който ние индивидуално да определяме с каква скорост намалява функцията на яйчника, респективно Антимюлеровият хормон", каза още специалистът по инвитро лечение.

В изследването са участвали 28 000 жени от всички краища на страната. Антимюлеровият хормон е първичен и базисен маркер и е добра ориентация за репродуктивната възраст на пациентите.

Д-р Яворов каза, че “ако сравним нашите резултати с резултатите в други популации, българската популация, на базата средни нива на Антимюлеровия хормон, между 20 и 30 години е най-близо до азиатската - китайци и корейци. Това е добре”.

В последните години хората по-активно са започнали да изследват Антимюлеровия си хормон. "Оказа се, че при повече от 15% от популацията яйчниковата възраст е по-голяма от календарната, а това вече е проблем. Това е проблем за забременяването, това е проблем и за лечението чрез инвитро", подчерта д-р Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase