Снимка: Devon Breen от Pixabay

Разнообразното и балансирано хранене на децата е от основно значение при тяхното подрастване. Това каза в ефира на БНТ доц. Теодора Дърленска. Тя коментира затлъстяването при децата у нас, като го нарече “новата пандемия на 21 в”.

"СЗО преди няколко години съобщи, че затлъстяването е "тихата пандемия". Данните показват, че в световен мащаб в последните 10 години затлъстяването сред децата се е удвоило, а прогнозата е, че до 2030 г. разпространението в детска възраст ще се увеличи с 60%“, посочи доц. Дърленска.

По думите ѝ в ранна детска възраст не се препоръчва диета от типа на вегетарианство или станалото попуярно в последно време веганство. „Децата се развиват и при тях е необходим всекидневен прием на мазнини, въглехидрати, белтъчини от различен произход, и разбира се, много движение“, каза доц. Дърленска и допълни, че препоръките са за минимум един час дневно физическа активност. „Също така спортът трябва да бъде безплатен, да е навсякъде, да има условия, да има велоалеи, а не децата да ползват заедно с родителите си коли за всяко нещо, както се случва в големите градове“.

По думите на доц. Теодора Дърленска, разнообразното хранене при децата се възпитава и родителите са тези, които трябва да дадат добрия пример. “Ако искаме те да ядат здравословни храни, ние самите трябва да ядем такива.”

Ако детето ни страда от проблем с теглото, то трябва да бъде насочено към педиатър ендокринолог или към диетолог, който работи с деца, обясни тя, като посочи, че в такива случаи не се препоръчва диета, а спазване на определени часове за хранене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase