Снимка: Istock

Колкото и да се опитваме да избягаме от тежкото определение „вредни храни“, някои са именно такива. Въпреки интересните си вкусове, пакетираните храни не носят почти никакви полезни вещества на тялото ни и по-скоро ни вредят. Ако обичате да похапвате такива, в следващите редове ще ви споделим няколко идеи как да ги замените с нещо по-полезно.

А ето и няколко алтернативи:

Печени зеленчуци вместо пържени картофи

Откажете се от пържените картофи и изберете печените зеленчукови „пържени картофи“. Те могат да имат същата хрупкава, но мека текстура като традиционните пържени картофи, но са много по-здравословни! Печенето на зеленчуци във фурната е лесно, а по този начин можете да получите разнообразие от хранителни вещества, които се съдържат в печените моркови, пащърнак, сладки картофи и др.

Вместо да пържите обикновени картофи, нарежете най-различни зеленчуци и добавете марината по желание, като можете да си приготвите и домашен пикантен дип. Смесете майонеза, пресен чесън, дижонска горчица, лимонова кора и лимонов сок. Можете да ги хапвате както като гарнитура, така и като добавка към ориз, картофи, нахут и др.

Близалки от кисело мляко вместо сладолед

Ако се стремите да избягвате традиционен сладолед, можете да опитате близалки от плодово замразено кисело мляко или бананови попсове, покрити с черен шоколад. Ако пък предпочитате някакъв крем, смесете нарязани плодове в любимото си кисело мляко и го поставете във фризера за няколко часа. Ако пък жадувате за малко шоколад, потопете банани в разтопен 80% черен шоколад (или направете свой собствен шоколад) и ги поставете във фризера.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase