Снимка: Istock

Стремежът към вечна младост е мечта на почти всеки човек и мнозина се надяват, че скоро учените ще намерят така желаното хапче, което ще ни помогне да не остаряваме. Но докато това се случи, можем да се наслаждаваме на времето си, което прекарваме на земята и да се стараем да изглеждаме по най-добрия възможен начин.

Макар и да не можем да спрем времето, в следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика, с които да забавим хода му и да възпрепятстваме остаряването. Ето ги и тях:

Поддържайте мускулите и костите си здрави

Редовните упражнения са ключов фактор за това да изглеждате и да се чувствате здрави. Не забравяйте, че кожата ви отразява вашето психическо и физическо състояние. Ако сте здрави и щастливи, кожата ви също ще бъде. Каквато и да е избраната от вас физическа активност, не забравяйте да я изпълнявате редовно и ще извлечете ползите. Танците могат да ви помогнат за облекчаване на появата на възпалителни кожни заболявания. Редовната йога практика пък може да ви помогне за намаляване на появата на преждевременно стареене. Дори медитацията може да помогне за изхвърлянето на токсините в кожата ви, докато „вдишвате доброто и издишвате лошото“.

Консумирайте повече противовъзпалителни храни

Диета с високо съдържание на възпалителни храни ускорява процеса на стареене, като засяга дължината на теломерите. Теломерите са структури, които се намират в края на хромозомите и осигуряват защита по време на клетъчното делене. Теломерите действат като часовник – колкото по-къс е теломерът, толкова по-стара е клетката. Консумирането на храни, които причиняват възпаление скъсява преждевременно теломерите, което допринася за ранното стареене.

А ето и някои храни, които намаляват възпалителните процеси в тялото: пресни плодове (ягоди, боровинки и портокали); листни зелени зеленчуци (спанак и зеле); зехтин; риба (скумрия, сьомга, риба тон и др.); ядки (бадеми и орехи). В негативния списък за храни, които увеличават възпалението, спадат следните продукти: добавена захар (особено царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза); трансмазнини (в пържени храни, преработени закуски, понички и маргарин); преработени меса (колбаси, бекон, салам); рафинирани въглехидрати (бял ориз, обикновени картофи, много видове зърнени храни и хляб и бисквити) и др.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase