Снимка: Istock

Един от най-често консумираните плодове е доматът, за който най-често мислим като за зеленчук. Всеки си има своите любими сортове, които добавя в ястия, салати, маринати, зимнини, здравословни смутита, супи. От доматите се получава чудесен сок, към който можем да добавим други зеленчукови сокове, малко пресен лимонов сок или да го консумираме чист. Ако обичате сок от домати, не забравяйте да пиете домашно приготвен, а не от супермаркета.

Освен вкусен той е и полезен, вижте за какво.

1. Богат източник на витамини А и С е – Доматеният сок е чудесна напитка за укрепване на имунитета, която е полезна и за здравето на очите, кожата, костите, зъбите. Смята се, че консумацията на доматен сок помага за синтеза на колаген. Напитката съдържа и лутеини и зеаксантин, които заедно с витамини А и С помагат в борбата със свободните радикали.

2. Предотвратява високия холестерол – Още една причина да добавим доматен сок към дневното си меню е, че той може да помогне за баланса на холестерола. Доматеният сок е богат и на витамин B3, който е известен със стабилизирането на холестерола. Фибрите в него също могат да понижат кръвното налягане, смятат учени.

3. Подпомага загубата на тегло – Друго голямо предимство на доматения сок е, че той помага в отслабването. Има малко калории, но ни осигурява важни хранителни елементи и хидратация.

4. Подобрява движенията на червата – Фибрите в доматения сок поддържат черния дроб здрав, подпомагат храносмилането, намаляват риска от запек и по този начин регулират и подпомагат движението на червата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase