Снимка: Istock

Когато приготвяме вкусни ястия, маринати, супи, салати, винаги добавяме ароматни подправки и зеленчуци. Лукът и чесънът са сред най-често използваните. Колко често обаче ползвате шалот? Научно наречен Allium ascalonicum, шалотът е член на семейството на растенията Allium, в които се включват също чесън, лук и див лук.

Шалотът се нарича още китайски шалот, китайски лук, ориенталски лук. Някои от популярните сортове или видове шалот, отглеждани по целия свят, включват сив, френски червен шалот, американски червен шалот и холандски жълт шалот.

Шалотът се различава от кромида, белия и червения лук не само по външен вид, но и като аромат. Той има по-мек и приятен аромат и вкус, но е изключително полезен за здравето.

Вижте някои от ползите му.

Може да намали риска от рак

Знаете ли, че според западни проучвания, за консумацията на шалот се смята, че допринася за намаляване вероятността от рак на белите дробове и устната кухина, както и рак на стомаха, колоректален рак и рак на гърдата? Шалотът, подобно на други видове лук и чесън, е известен с това, че съдържа съединение, което елиминира клетките, причиняващи рак, като по този начин спира растежа на рака.

Шалотът също може да се похвали с висока и разнообразна гама от антиоксиданти, като например кверцетин и кемпферол. Когато клетъчната повърхност на шалот се разруши чрез срязване, нарязване на кубчета или смачкване, тези антиоксиданти се освобождават, което води до образуването на друго ценно съединение наречено алицин. Според изследвания алицинът е достатъчно мощен, за да намали клетъчната мутация и различни видове рак.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase