Снимка: Istock

Кортизолът е известен като хормона на стреса и за това има основателна причина. Когато изпитваме високи нива на стрес, нивата на кортизола ни се покачват, което ни помага да останем „нащрек“ за атака или да избягаме от заплаха. Но не само краткосрочните стресови фактори причиняват високи нива на кортизол. Постоянните работни графици, семейните задължения или финансовите притеснения ни карат да се чувстваме изтощени и в състояние на битка или бягство през цялото време (известно като синдрома „Бий се или бягай).

Некачественият сън и несъобразяването с естествените ви биоритми също повишават нивата на хормона на стреса. Когато кортизолът често е висок, можете да започнете да наддавате на тегло.

Как да се справите с това?

Намерете си хоби

Проучване относно лечението на злоупотреба с вещества установило, че градинарството води до понижени нива на кортизол сред участниците. Разнообразните интереси повишават качеството на живот, дори повече от конвенционалната професионална терапия. Други хобита за облекчаване на стреса могат да бъдат: рисуване; занимание със занаяти; готвене; писане; свирене на музикален инструмент.

Обърнете внимание на съня си

Когато се лишаваме от сън или имаме лошо качество на съня, нивата на кортизола могат да се повишат и да възпрепятстват целите ни, свързани със здраве и загуба на тегло. Адекватният, спокоен сън помага на тялото да регулира нивата на кортизола, насърчавайки оптималното му функциониране при реакция на стрес. Ето какво можете да направите, за да подобрите съня си: лягайте си и се събуждайте по едно и също време всеки ден; създайте удобна и комфортна среда за сън; прочетете книга, вместо да се взирате в телефона или таблета си преди лягане; ограничете дремките през деня; избягвайте кофеина и тежките ястия преди лягане; избягвайте интензивни упражнения преди лягане.

Тези стратегии могат да ви помогнат да управлявате нивата на кортизола и да намалите риска от хроничен стрес, наддаване на тегло и други здравословни проблеми.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase