Снимка: Istock

Стресът е неизменна част от нашето ежедневие. Но може би вместо да се опитваме да го избягваме, трябва да се научим как правилно да го управляваме, за да успеем да се справим с него и последствията му. Споделяме няколко прости антистрес техники, с които да успеете да направите това.

Направете пауза и си поемете дъх

Когато забележите, че сте в стресова ситуация, спрете за момент. Отделете минута, за да отпуснете мускулите си и поемете дъх дълбоко, съзнателно. Умът и тялото са свързани и вашите дихателни ритми могат да повлияят на емоциите ви, така че съсредоточаването върху дъха ви може да ви помогне да успокоите тялото и ума си.

„Фокусирането върху забавянето на дишането може да върне тялото в състояние на покой“, казва Нийна Лал, лицензиран клиничен социален работник и терапевт в онлайн групова терапия.

„Дихателните упражнения са може би най-достъпният механизъм за справяне със стреса, така че бих препоръчала да започнете оттам“, допълва тя. Поемането на въздух може да ви помогне да натиснете бутона „нулиране“, създавайки малък „джоб“ между вас и стресиращата ситуация.

Примирете се с нещата, които не можете да промените

Някои източници на стрес са неизбежни. Не можете да предотвратите или промените стресови фактори като смъртта на любим човек, сериозно заболяване или национална рецесия. В такива случаи най-добрият начин да се справите със стреса е да приемете нещата такива, каквито са. Приемането може да е трудно, но в дългосрочен план е по-лесно, отколкото да се противопоставяте на ситуация, която не можете да промените.

Още по темата четете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase