Снимка: Istock

Ако преди време сте се опитвали да отслабвате, може би сте постигали това доста лесно. С времето, за съжаление, битката с килограмите става все по-ожесточена. Сигурно оставате с впечатлението, че постигането на идеалната фигура е доста сложно математическо уравнение. Всъщност, това, което наистина желаете е да загубите мазнини, а не мускули. Ето и няколко съвета как да го направите:

Следете нивата на витамин D

Изчислено е, че около 40% от възрастните хора имат дефицит на витамин D, а за хората с наднормено тегло или затлъстяване е по-вероятно да имат дори по-ниски нива на този толкова важен витамин.

Витамин D поддържа костите здрави и предпазва от диабет, но също така помага и за подобряване на мускулната сила. Дефицитът му е свързан с лошо мускулно здраве, особено при по-възрастните хора.

* Преди да прибегнете към употребата на хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Поддържайте умерен калориен дефицит

Трябва да знаете, че бързите диети често пъти могат да доведат до загуба на мускулна маса. Това е твърде екстремно за тялото ви и по този начин вие няма да му дадете достатъчно хранителни вещества, за да може да се излекува и възстанови. Ако искате да постигнете здравословно отслабване, започнете с умерен калориен дефицит от само 500 калории – това е точното число, за да предизвикате загуба на мазнини, без да жертвате размера на мускулите си.

Проследявайте напредъка си на всеки няколко седмици, като измервате процента телесни мазнини, мерете обиколките и си правете снимки, за да сте сигурни, че се движите в правилната посока.

Движете се повече

Ако искате да загубите мазнини, обърнете внимание на движението като цяло. Седенето на стол или лежането могат действително да ускорят производството на мазнини от тялото ви. Това са данни от изследване, публикувано в American Journal of Physiology-Cell Physiology. Според изследователите, когато се излежавате на диван или седите на стол за продължителни периоди от време, упражнявате сили върху клетките си, което ги кара да се разтягат и в крайна сметка това може да увеличи производството на мазнини.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase