Снимка: Istock

Ако някога сте искали да отслабнете, може би сте забелязали, че това се случва първо на места, на които най-малко желаете. Много дами споделят, че след отслабване забелязват намаляване на гръдната обиколка например. Но колкото и усилия да полагате, вероятно все още има области от тялото, които сякаш задържат мазнинките.

Как да се сбогувате с тях, ако те са разположени в зоната на талията? Ето и няколко съвета от специалисти:

Избягвайте храни, които съдържат трансмазнини

Тези мазнини са резултат от процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, променящ естествената структура на растителната мазнина. Употребата им се свързва с появата на възпалителни процеси, сърдечносъдови заболявания, инсулинова резистентност и натрупване на коремна мазнина (при наблюдения и проучвания върху животни). 6-годишно проучване установило, че маймуните, които консумират храни с високо съдържание на трансмазнини, са натрупали 33% повече коремни мазнини от тези, чието меню изобилства от храни с високо съдържание на мононенаситени мазнини.

За да намалите мазнините по корема, четете внимателно етикетите на съставките и избягвайте продукти, които съдържат трансмазнини. Най-често можете да ги срещнете под наименованието „частично хидрогенирани мазнини“. Независимо дали се опитвате да отслабнете, ограничаването на приема на трансмазнини ще подобри общото ви здраве и благосъстояние.

Проследявайте приетите калории

Най-основният подход към отслабването е изгарянето на повече калории, отколкото консумирате. Според популярното мнение, 3500 калории се равняват на един килограм мазнини. Ето защо, вие сами можете да пресметнете колко калории да намалите, за да отслабнете. Ако изгаряте 500 калории повече всеки ден, в продължение на една седмица, това ще доведе до загубата на цели 3500 калории (или 1 кг).

Можете да изчислите вашият ИТМ (Индекс на телесна маса) и да видите кое е идеалното тегло за вас. Дори да не започнете да отслабвате в областта на талията веднага, със сигурност намаленият брой калории ще ви накара да се чувствате по-добре, като видимо „приберете“ коремчето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase