Снимка: Istock

Сушените плодове са един от най-здравословните избори, които можете да направите в храненето си. Те са много богати на антиоксиданти, изключително наситени на фибри, витамини и минерали. Заради дехидратираната си текстура, те са с много по-концентрирано съдържание на микроелементи от пресния си вариант.

Онова, което е важно да се има предвид е, че сушените плодове са и с много висока концентрация на захари, което налага повишено внимание в консумираното количество.

Кои са най-полезните сушени плодове, които да хапвате по-често?

Сушени сини сливи

Сушените сини сливи са много здравословен плод. Те са по-бедни на калории в сравнение с доста от другите сушени плодове, което ги прави подходящи за диети. В една средно голяма сушена слива се съдържат приблизително 23-24 калории.

Сушените сини сливи са богати на калий, калций, бор, фибри, желязо, витамини К, А, С, В6. Цялата тази прекрасна съвкупност от минерали и витамини прави сушените сливи полезни за храносмилането, за отслабването, за превенцията на анемия, за подобряване на костното здраве, за понижаване на холестерола и контрол на кръвното налягане.

Сушени боровинки

Сушените боровинки са прекрасна добавка не само към закуската ви, но и към всяко друго ястие, гозба, салата, печиво, рецепти с меса, сирена, зеленчуци. Те са изключително богати на минерали, витамини и антиоксиданти, като същевременно са по-бедни на захари.

Сушените боровинки подобряват имунитета, състоянието на червата, стимулират синтеза на храносмилателни ензими, балансират кръвната захар, подобряват здравето на мозъка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase