Снимка БГНЕС

Полският министър-председател Доналд Туск заяви, че правителството му ще предложи законодателство за либерализиране на почти пълната забрана за аборти и облекчаване на ограниченията за хапчетата за спешна контрацепция, което ще промени драстично политиките на предишната администрация, предаде АФП.

И двата законопроекта са изправени пред трудна битка. Не е ясно дали те ще получат достатъчна подкрепа, за да бъдат приети в парламента. Дори и да се получи, законите могат да бъдат отхвърлени от консервативния президент, който е съюзник на предишната управляващ партия „Право и Справедливост“ (ПиС).

По време на осемгодишното управление на консервативната партия ПиС в Полша бяха ограничени репродуктивните права на жените, като беше засегнат достъпът до аборти, оплождане ин витро (IVF) и спешната контрацепция.

Либералната коалиция взе властта от ПиС на изборите през октомври, като обеща да либерализира законите за абортите в страна, в която този въпрос предизвика масови протести.

"Готови сме да внесем в парламента в близките часове законопроект за легален и безопасен аборт до 12-ата седмица", заяви Туск.

Две от трите политически групи в неговата коалиция - Левицата и Гражданската коалиция, ръководена от Туск, бивш председател на Европейския съвет - имат в програмите си либерализиране на абортите.

Но третият член на коалицията, центристкият Трети път, не е изразил официално мнението си по темата и не е сигурно, че неговите депутати ще подкрепят законодателството.

Няма дата, на която парламентът да гласува по двете предложения.

С този ход правителството на Туск ще внесе в парламента четири законопроекта, целящи либерализиране на прекъсването на бременността, след двете предложения, внесени от партията "Левите" през ноември. Предишните два все още са блокирани в парламента.

Ако бъде приет, законът ще бъде сериозен отпор на политиката на предишното правителство.

Понастоящем абортите в страната с преобладаващо католическо население са законни само ако бременността е резултат от сексуално насилие или кръвосмешение, или застрашава живота или здравето на майката.

Въпреки това десетки хиляди жени прекъсват бременността си у дома - използвайки забранени хапчета за аборт - или заминавайки за чужбина, според групи за защита на правата на жените.

Туск обяви, че планира да облекчи и ограниченията за хапчетата за спешна контрацепция.

"Въпросът е финализиран, проектозаконът ще бъде изпратен в парламента", каза той, като добави, че предложението има за цел да осигури свободен достъп до хапчето от 15-годишна възраст.

"Велик момент за всички нас! Връщаме на жените правото да решават за себе си", заявиха от Министерството на здравеопазването в социалните мрежи след изявлението на Туск.

Тъй като помощта за абортите е забранена в Полша, активистите и лекарите, които помагат за процедурата, рискуват да бъдат вкарани в затвора.

През март 2023 г. активистката Юстина Виджинска беше призната за виновна за снабдяване на бременна жена с хапчета за аборт в първия подобен случай. Тя е осъдена на общественополезен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase