Снимка: Istock

Зеленчуците са сред най-полезните храни. Те са източник на богата палитра от витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Разнообразието от тези микроелементи носи здраве на организма и помага всяка функция да протича по възможно най-добрия начин.

Антиоксидантите са много важни за процесите в тялото, защото имат съществена роля в намаляването на възпалението, правилното делене и синтезиране на клетките, изграждането на тъканите, забавянето на стареещите процеси, борбата със свободните радикали, противодействието на туморните изменения в клетките.

За да подобрите цялостното си здраве и да намалите риска от вредни промени в тъканите, наблегнете на зеленчуците и по-специално на тези, които имат по-богато наличие на антиоксиданти.

Кои са зеленчуците с високо съдържание на антиоксиданти?

Броколи

Броколите са много бедни на калории и същевременно невероятно богати на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Редовното им похапване помага за детокс на тялото, намаляване на възпаленията в тъканите, забавянето на стареенето, появата на бръчки.

Антиоксидантите в броколите подобряват сърдечносъдовата, нервната функция, повишават имунитета, правят кожата красива и стегната. А най-добрата полза от тях е удължаването на продължителността на живота благодарение на флавоноидите в състава им.

Репички

Репичките са много богати на антиоксиданти. Те също съдържат минимално количество калории, като това ги прави прекрасни за всяка диета. Богати са на фибри, витамини, минерали, които в комбинация с антиоксидантите подобряват здравето и функциите на чревната флора. Като положителен резултат от това се радвате на добър метаболизъм и здрава имунна система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase